Wordt een standaard Subaru WRX beschouwd als een rallyauto?

Wordt een standaard Subaru WRX beschouwd als een rallyauto?
jul, 19 2023 Jeroen Van Der Kamp

Wat maakt een auto een rallyauto?

In de wereld van de autosport is de term rallyauto een specifieke term die verwijst naar een auto die speciaal is gebouwd om te concurreren in rallyraces. Deze races vinden meestal plaats op onverharde wegen en in uitdagende weersomstandigheden. Rallyauto's zijn aangepast om deze uitdagende omstandigheden aan te kunnen en hebben speciale kenmerken zoals een versterkt chassis, verbeterde ophanging, vierwielaandrijving en krachtige motoren.

Maar kan een standaard Subaru WRX worden beschouwd als een rallyauto? Daarvoor moeten we kijken naar de kenmerken en mogelijkheden van de Subaru WRX en deze vergelijken met de eisen die aan een rallyauto worden gesteld. Laten we beginnen met het definiëren van wat een rallyauto maakt en vervolgens de Subaru WRX onder de loep nemen.

De Subaru WRX: een overzicht

De Subaru WRX is een populaire sportauto die bekend staat om zijn krachtige prestaties en het vermogen om met gemak zowel verharde als onverharde wegen aan te kunnen. Het is een auto die is ontworpen voor snelheid en wendbaarheid, met een krachtige turbomotor en vierwielaandrijving. De WRX heeft ook een stevig chassis en een robuuste ophanging, wat bijdraagt aan zijn vermogen om ruw terrein aan te kunnen.

Maar betekent dit dat de Subaru WRX een rallyauto is? Niet noodzakelijkerwijs. Hoewel de WRX veel kenmerken heeft die je zou verwachten van een rallyauto, zijn er ook belangrijke verschillen.

De verschillen tussen een Subaru WRX en een rallyauto

Hoewel de Subaru WRX veel kenmerken heeft die overeenkomen met die van een rallyauto, is het belangrijk om te benadrukken dat een standaard WRX niet als zodanig kan worden beschouwd. Een van de belangrijkste verschillen is dat een rallyauto specifiek is aangepast voor competitie op onverharde wegen en in extreme weersomstandigheden. Dit betekent dat ze vaak aangepaste ophangingen hebben, evenals speciale banden en remmen die bestand zijn tegen de intense slijtage van rallyracen.

Daarnaast worden rallyauto's ook gebouwd om veiligheidsnormen te weerstaan die verder gaan dan die van een standaard auto. Ze zijn uitgerust met rolkooien, brandblusapparatuur en speciale veiligheidsgordels, die allemaal bedoeld zijn om de coureur te beschermen in het geval van een crash.

Kan een Subaru WRX worden omgebouwd tot een rallyauto?

Hoewel een standaard Subaru WRX niet als een rallyauto wordt beschouwd, kan hij wel worden aangepast om er een te worden. Dankzij de sterke motor, vierwielaandrijving en robuuste bouw, vormt de WRX een uitstekende basis voor een rallyauto.

Met de juiste aanpassingen, zoals het toevoegen van een rolkooi, het aanpassen van de ophanging en het installeren van rally-specifieke banden en remmen, kan een Subaru WRX een zeer capabele rallyauto worden. Het is echter belangrijk om op te merken dat dit soort aanpassingen gespecialiseerde kennis en een aanzienlijke investering vereisen.

Conclusie: Is de Subaru WRX een rallyauto?

Hoewel de Subaru WRX veel kenmerken deelt met een rallyauto, is een standaard WRX niet als zodanig te beschouwen. De WRX kan echter een uitstekende basis vormen voor een rallyauto als deze met de juiste aanpassingen wordt uitgerust.

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel de WRX een geweldige auto is voor zowel verharde als onverharde wegen, het nog steeds een straatauto is. Als je wilt racen in een rally, zul je moeten investeren in de nodige aanpassingen om je WRX klaar te maken voor de uitdagingen van het rallyracen.