Welke soort versnellingsbak gebruiken de rallybestuurders?

Welke soort versnellingsbak gebruiken de rallybestuurders?
mrt, 3 2023 Jeroen Van Der Kamp

Hoe werkt een versnellingsbak in rallysport?

Rallybestuurders maken gebruik van versnellingsbakken om hun auto te besturen tijdens wedstrijden. Ze kunnen verschillende soorten versnellingsbakken gebruiken, zoals handgeschakelde, sequentiële, automatische of dubbele koppelingsversnellingsbakken. Deze versnellingsbakken zijn ontworpen om het bestuurders mogelijk te maken om de motor voorzichtig aan te sturen zonder dat de auto uit de controle raakt. Ze zijn ook ontworpen om de bestuurder in staat te stellen om de auto zo snel mogelijk te laten bewegen, zonder dat de auto onverwachte bewegingen maakt.

Een handgeschakelde versnellingsbak wordt gebruikt in rallysport omdat het bestuurders in staat stelt om volledige controle te hebben over de auto. Het is ook een relatief goedkope optie, omdat de meeste rallyauto's geen automatische versnellingsbak hebben. Een sequentiële versnellingsbak is een gecomputeriseerd systeem dat biedt meer mogelijkheden voor het schakelen van versnellingen en het verhogen van de acceleratiesnelheid. Automatische versnellingsbakken bieden de bestuurder de mogelijkheid om zonder storingsvrij te schakelen en een dubbele koppelingsversnellingsbak biedt meer controle en precisie.

Rallybestuurders hebben voordelen als ze een versnellingsbak gebruiken. Het gebruik van versnellingsbakken maakt het voor bestuurders gemakkelijker om de auto te besturen, omdat ze meer controle hebben over het vermogen dat wordt geleverd aan de aandrijving. Bij het gebruik van een versnellingsbak kunnen bestuurders de versnellingen veranderen om de motor meer of minder kracht te geven. Dit stelt hen in staat om meer of minder acceleratie te krijgen, afhankelijk van wat nodig is voor het circuit. Versnellingsbakken kunnen ook worden gebruikt voor het selecteren van de juiste versnelling om de optimale acceleratie te krijgen, waardoor het gemakkelijker wordt om door bochten te navigeren. Versnellingsbakken geven ook bestuurders meer controle over het gewicht van de auto, waardoor het gemakkelijker is om bepaalde manoeuvres uit te voeren.

Rallybestuurders gebruiken vaak versnellingsbakken die speciaal zijn ontworpen voor rallyauto's. Deze bakken zijn gemaakt om de beste prestaties uit de raceauto te halen. Er zijn twee hoofdcategorieën van versnellingsbakken die worden gebruikt door rallybestuurders: handmatige bakken en sequentiële versnellingsbakken.

Handmatige bakken zijn de meest voorkomende versnellingsbakken in rallysport. Ze zijn eenvoudig te bedienen, hebben een eenvoudig ontwerp en zijn betrouwbaar. De versnellingsbakken zijn meestal voorzien van vijf of zes versnellingen die worden bediend met een handmatige koppeling.

Sequentiële versnellingsbakken zijn meer geavanceerde versnellingsbakken die vaak worden gebruikt in wedstrijden. Deze versnellingsbakken hebben een elektronisch systeem dat wordt gecontroleerd door de bestuurder. De bakken hebben een reeks van schakelaars en hendels die kunnen worden gebruikt om de versnellingen te veranderen. Deze bakken zijn duurder dan de handmatige bakken, maar bieden betere prestaties en meer controle over de raceauto.

De rallysport is steeds technischer geworden sinds de eerste rally's in de jaren '50. Moderne versnellingsbakken zijn ontworpen met de nieuwste technologieën om de bestuurder een optimale prestatie en controle te bieden. De rallybestuurders maken gebruik van verschillende soorten versnellingsbakken, afhankelijk van hun voertuig en de rally-condities.

De meest gebruikte versnellingsbakken in de rallysport zijn de handgeschakelde versnellingsbakken. Deze versnellingsbakken staan ​​bekend om hun betrouwbaarheid en sterkte, waardoor rallybestuurders in staat zijn om hoge prestaties te leveren in extreme rally-omstandigheden. De handgeschakelde versnellingsbakken zijn gemaakt van sterk materiaal, hebben een lange levensduur en zijn ontworpen om de krachttransmissie naar de achterwielen te verbeteren.

Een andere veel gebruikte versnellingsbak in de rallysport is de sequentiële versnellingsbak. Deze versnellingsbakken staan ​​bekend om hun snelle schakelmogelijkheden en hoge prestaties. De schakelkwaliteit is hoog, waardoor de bestuurder de motor snel kan bedienen en de bestuurder veel controle heeft over de prestaties. De sequentiële versnellingsbakken zijn gemaakt van lichtgewicht materialen en zijn ontworpen om de remmen te verbeteren.

De rallysport maakt ook gebruik van automatische versnellingsbakken. Deze versnellingsbakken zijn ontworpen om de prestaties van het voertuig te verbeteren in extreme rally-omstandigheden. Automatische versnellingsbakken hebben een korte schakeltijd, waardoor de bestuurder meer controle heeft over de prestaties van het voertuig. De automatische versnellingsbakken zijn ook licht van gewicht en staan ​​bekend om hun betrouwbaarheid.