Hoe begin je met het rijden van rallyauto's?

Hoe begin je met het rijden van rallyauto's?
jul, 30 2023 Jeroen Van Der Kamp

Inleiding in de Rallywereld

Laten we beginnen met het onderwerpen van rallyrijden aan een grondige analyse. Rallyrijden is niet zomaar een hobby. In tegenstelling tot wat sommige mensen misschien denken, is het niet genoeg om gewoon een snelle auto te hebben en hard op het gaspedaal te trappen. Rallyrijden vereist vaardigheden, ervaring en een grondig begrip van de mechanica van de auto. In feite, als je me vandaag zou vragen om te gaan rallyrijden, zou ik je vertellen dat er geen kans is dat ik het zou doen zonder eerst een grondige training te hebben gevolgd.

Zelfs mijn kinderen, Elize en Timo, die ik regelmatig meeneem naar lokale rally-evenementen, weten dat rallyrijden niet alleen gaat over snelheid. Het gaat ook over precisie, timing en vooral veiligheid. Net als het lopen van een marathon of het zeilen over de Atlantische Oceaan, vraagt rallyrijden om toewijding en passie. En dat is precies waarom ik het zo fascinerend vind.

Keuze van de Rallyauto

De eerste stap naar het rijden van rallyauto's is, natuurlijk, het kiezen van een rallyauto. Vergis je niet, dit betekent niet dat je de snelste of de meest krachtige auto moet kopen. Nee, het ideale rallyauto moet een combinatie zijn van prestaties, betrouwbaarheid en een pakket dat past bij de stijl en ervaring van de bestuurder.

Als je een beginner bent, zou ik je adviseren om te beginnen met een gebruikte rallyauto, vooral omdat je waarschijnlijk een paar krassen en deuken krijgt terwijl je leert. Een gebruikte rallyauto is ook een verstandige keuze als je met een beperkt budget werkt. Het kopen van een gloednieuwe rallyauto is natuurlijk altijd leuk, maar het is echt niet nodig als je nog maar net begint in de sport.

Het belang van een goede begeleider

Het rallyrijden is een uitdagende sport die niet alleen fysieke vaardigheden vereist, maar ook mentale scherpte en snelle besluitvorming. Een goede navigator of co-driver kan hierbij een wereld van verschil maken. Zijn of haar taak is om de routebeschrijvingen te lezen en de bestuurder te voorzien van essentiële informatie over wat er in de komende bochten en sprongen ligt.

Ik kan dit niet genoeg benadrukken: het succes van een rallyteam is altijd een gedeelde inspanning. Elke keer als ik een rallyrace bekijk, herinner ik me een tijd dat mijn vrouw en ik op onze allereerste roadtrip waren. We hadden geen GPS of smartphones, alleen een oude landkaart en het vertrouwen in elkaar. Zij las de kaart en ik reed de auto, en samen vonden we onze weg. We waren op dat moment ons eigen rallyteam, navigeerden en bestuurden samen een reis, een krachtige herinnering die ik altijd koester.

Rijvaardigheidstraining voor rally's

Iets dat absoluut cruciaal is voor het veilig en effectief rijden van rallyauto's, is de juiste training. Rallyrijden is niet hetzelfde als normaal rijden. Het vereist een specifieke set skills, zoals het regelen van je snelheid, het maken van scherpe bochten, drifttechnieken en het hanteren van verschillende soorten terrein.

Er zijn specialistische rallyscholen waar je deze vaardigheden kunt leren. Ik adviseer altijd om zo’n cursus te volgen, niet alleen om je rijvaardigheid te verbeteren, maar ook om je veiligheid te vergroten. Denk eraan, het belangrijkste aspect van rallyrijden (en in het algemeen van elke motorsport) is veiligheid.

De sprong naar je eerste Rally

En tenslotte, nadat je je vaardigheden hebt aangescherpt, je auto tot in de puntjes hebt voorbereid en je een betrouwbare begeleider hebt gevonden, ben je klaar voor je eerste rally. Het zal spannend zijn, dat garandeer ik je. Maar je zult ook merken dat alle training, de voorbereiding en de passie die je in deze sport steekt, hun vruchten zullen afwerpen.

Succes in rallyrijden gaat niet alleen over het winnen van races. Het gaat over het genieten van de rit, het maken van nieuwe vrienden in de rallygemeenschap en over het steeds weer uitdagen van jezelf om beter te worden. Dus vergeet niet, het plezier begint niet aan de finishlijn, maar zodra je in de auto stapt.

Recente berichten

Hoeveel toeschouwers worden er gedood bij rallyraces?

Helpt gesimuleerde dirt rally-racing met echte rally-rijden in het echte leven?

Is Formule Drift moeilijker dan F1 en rally racen?

Wat doet een navigator (co-piloot) in rallywedstrijden?

Waarom zijn rallyraceauto's altijd hatchback?