Waarom klinken rallywagens meestal hetzelfde?

Waarom klinken rallywagens meestal hetzelfde?
mrt, 7 2023 Jeroen Van Der Kamp

Rallywagens zijn beroemd om hun unieke uiterlijk en geluid. Maar waarom klinken de meeste rallywagens eigenlijk zo veelal hetzelfde?

Het antwoord is simpel: ze zijn allemaal uitgerust met een bepaald type motor. Veel rallywagens zijn voorzien van een tweecilindermotor met twee cilinders die tegenover elkaar staan. Deze motoren worden meestal gebruikt voor korte afstanden, waardoor het geluid dat ze produceren uniek is. Het is een aardig herkenbaar geluid dat vaak geassocieerd wordt met rally's.

Het is echter niet alleen het type motor dat ervoor zorgt dat de meeste rallywagens zo veelal hetzelfde klinken. Ook de manier waarop de motor wordt afgesteld, de kleppen en de uitlaat maken verschil. Als de motor niet goed is afgesteld, kan het geluid veel harder zijn dan gewenst. Daarnaast zijn sommige rallywagens voorzien van verschillende soorten uitlaatpijpen die het geluid nog meer kunnen versterken.

Kortom, de geluiden van rallywagens worden bepaald door het type motor, de manier waarop de motor is afgesteld en de uitlaatpijpen die worden gebruikt. Dit is de reden waarom de meeste rallywagens zo veelal hetzelfde klinken.

Rallywagens zijn een van de meest populaire sportwagens en het geluid dat ze produceren is net zo beroemd als de auto's zelf. Het is een uniek, herkenbaar geluid dat aan motorsport doet denken. Maar wat veel mensen niet weten, is dat het geluid van rallywagens meestal standaard is. De reden daarvoor is dat de wetgeving in de meeste landen een beperking heeft op het geluidsniveau dat wagens mogen produceren. Daarom hebben de fabrikanten van rallywagens hun auto's zo ontworpen dat ze allemaal hetzelfde geluid produceren.

De fabrikanten gebruiken verschillende technieken om het geluid van de rallywagen te standaardiseren. Een van de technieken is het gebruik van speciale uitlaatsystemen die de geluidsgolven die de motor produceert, rechtstreeks naar de achterkant van de auto sturen. Op deze manier wordt het geluid gedempt en krijgt het een uniformere klank. Er zijn ook speciale luchtfilters die het geluid van de motor verzachten.

Een andere techniek die wordt gebruikt om het geluid van de rallywagens te standaardiseren, is het gebruik van speciale uitlaatdempers. Deze dempers helpen om het geluid te verzachten, waardoor het geluid van de auto's meer gelijk klinkt. Ook sturen de fabrikanten de rallywagens door verschillende testbanen, waar ze hun prestaties testen en het geluid op verschillende manieren aanpassen, om ervoor te zorgen dat het geluid van de auto's voldoet aan de vereisten van de wetgeving.

Hoewel de wetgeving het geluid van de rallywagens beperkt, hebben de fabrikanten er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat de auto's een uniek geluid hebben. De technieken die ze gebruiken, helpen om het geluid van de auto's standaard te maken, zodat het geluid van elke rallywagen hetzelfde klinkt, maar nog steeds herkenbaar is.

Recente berichten

Strijd van Melvin en zijn vriendin met BKR-registratie: Geen hypotheek mogelijk

Amber Rustenberg Bekroond als Miss Nederland 2024 in Spectaculaire Finale in Hilversum

Kind gewond bij mogelijk wolfincident op Landgoed Den Treek

Wat doet een navigator (co-piloot) in rallywedstrijden?

Zou je rallyrijders als de beste bestempelen?