| Nieuws |
| Dakar - 2004
Nieuws archief |
Vorige Rallys

ETAPPE 13 HET IS NOG LANG NIET GEDAAN…
Rally Detail
Woensdag 14 januari 2004
Verbinding: 230 km - Special: 478 km - Verbinding: 25 km - Totaal: 733 km

De deelnemers zullen de hoofdstad van Mali aan de noordkant verlaten. Ze gaan nu terug door de Sahel op weg naar Mauritanië.
Na 200 km heerlijk betonnen wegdek wordt de weg zelf een hele nieuwe special.
Het reisschema zal de bestuurders wel bevallen: een snelle special over een reeks prachtige zandpaden, met veel richtingveranderingen.
Navigatie zal een beslissende factor zijn tijdens deze etappe. Tijdens onze verkenning van het parkoers stonden de wadis nog vol water, waardoor we veel omleidingen hebben moeten maken.

Parkoersassistentie: 730 km, waarvan 450 km in het parkoers.
Etappe verslag
AYOÛN EL ALTROÛS - De rallykaravaan van Parijs-Dakar is terug in Mauretanië. Twee dagen na de rustdag in Burkina Fasso, het voormalige Opper-Volta, heeft iedereen Mali weer achter zich gelaten. De klassementsproef van 478 kilometer was snel en smal en voerde aan het begin en aan het eind weer door vele dorpjes. Wie niet oplette kon zomaar zijn auto beschadigen of een tijdstraf oplopen wegens snelheidsovertreding. In de top van het klassement veranderde niet veel. Sommige toppers hebben inderdaad een tijdstraf opgelopen, waarvan onduidelijk is of die al is doorberekend in de totaaltijd. Bob ten Harkel en Hennie den Toom (nr 271) reden consoliderend en staan nu 27ste in het klassement.

Bij de stand van Ten Harkel/Den Toom van het Hutten Rallyteam met hun Kia Sorento kan worden aangetekend dat de equipe Kleinschmidt hen nu voorbij is, maar dit team heeft nog een protest tegen de voorgenomen diskwalificatie lopen; terwijl er bij hen bijvoorbeeld al enige dagen een tijdstraf staat vermeld die blijkbaar nog niet is doorberekend. In dat geval zouden zij weer achter Ten Harkel terugvallen. In dat opzicht rijden de Nederlanders nauwgezet en houden zich aan de voorgeschreven snelheid waar dat moet, want zij kregen nog geen tijdstraf.
Navigator Hennie den Toom: "Gisteren was het toch moeilijk om weer in het ritme te komen. De proef was smal en heel stoffig, zodat inhalen moeizaam ging. Bovendien had Bob veel last van zijn stuitje en stapte gisteravond met pijn uit de auto. De nachtrust heeft hem goed gedaan, zodat hij de dag van vandaag goed kon beginnen. De Kia Sorento houdt zich opvallend goed. Gisteren bij de service hebben we de voordempers vervangen en vanavond checken we de Sorento nog op alle punten omdat we morgen de eerste dag van de tweede marathonetappe hebben."
Aan de top van het klassement wordt met Dakar in zicht steeds meer gerekend. Wel aanvallen, niet aanvallen wat wordt je strategie lijken de toppers te denken. Kansen voor andere snelle, maar teruggevallen rijders om een etappezege mee te pikken. De komende marathonetappe start direct vanuit het bivak met een klassementsproef van 547 kilometer en sluit af met een heel kort verbindingsstuk van 4 kilometer naar het bivak in Tidjikja. De dag erna starten de rijders met 2 kilometer verbinding om vervolgens een klassementsproef van 579 kilometer te moeten overmeesteren. Aan het eind daarvan zijn het nog 70 kilometer naar het volgende bivak in Nouakchott aan de Mauretaanse kust.


Tussenstand
Plaats Nr. Naam rijder Merk Verschil
1 203 Peterhansel Mitsubishi - -
2 201 Masuoka Mitsubishi 1h02'29"
3 200 Schlesser Schlesser-Ford 2h29'59"
4 207 Alphand BMW 3h56'59"
5 212 De Mevius BMW 4h12'53"
6 211 Mayer Mitsubishi 5h04'24"
7 224 Saby Volkswagen 5h44'00"
8 225 Magnaldi Honda 7h03'23"
9 227 Kolberg Mitsubishi 7h03'49"
10 236 Housieaux Mitsubishi 7h38'44"
27 271 Ten Harkel Kia 22h01'43"