| Nieuws |
| Dakar - 2004
Nieuws archief |
Vorige Rallys

04-01-2004 STRAFTIJD!
Als donderslag bij heldere hemel hebben de auto's van het Hutten Rallyteam gisteravond ieder een uur straftijd opgelegd gekregen! Overigens niet als enigen, want nog een tiental deelnemers, waaronder onder andere de Belgische topper Jacky Loomans, heeft dezelfde straf gekregen. De reden: zij waren na afloop van de tweede klassementsproef met een tijdsoverschrijding in het parc fermé in Castellón waren aangekomen.

Wat is er gebeurd. Doordat de klassementsproef bij Castellet (F) werd geneutraliseerd, zaten meerdere deelnemers een uur of langer vast in de proef. Door de geblokkeerde weg konden zij niet verder. Echter, voor iedere proef wordt een normtijd wordt gerekend; zowel voor de 'special stage' (proef) als voor de 'liaison' (verbinding). Deelnemers moeten aan de hand daarvan dus na een x-tijd in het parc fermé zijn. Zowel Bob als Herman konden die tijd nooit halen, net als anderen. Zij allen kregen gisteravond te horen dat zij te laat in dat parc fermé waren en dus een uur 'penalty' (straftijd) kregen. Uiteraard is direct door iedereen protest aangetekend! Volgens opgave van manager Chris Walraven zal het worden teruggedraaid, maar net als de rijders beseft hij zich dat "je dat in Parijs-Dakar eerst zwart op wit moet hebben!"
Uiterst vervelend gevolg is, dat de mannen nu niet als 51ste en 64ste maar als 125ste (Bob) en 127ste (Herman) moeten starten. Dat is vooral voor Bob nadelig, want daarmee heeft hij heel veel langzamere en minder ervaren deelnemers op de smalle klassementsproef voor zich. Inhalen wordt lastig en betekent risico's! Bijkomend nadeel is dat ze veel later in het bivak aankomen.

De overtocht gebeurde afgelopen nacht om 1.00 uur, om 4.00 uur waren de auto's in het bivak waar de truck gelukkig als was. De rijders gingen slapen, de monteurs hebben de auto's nagelopen en geprepareerd voor de etappe van vandaag. Ook op de boot werd er zo goed en zo kwaad als het ging geslapen. En het meest opmerkelijke: Bob snurkte zó hard, dat de diesel van de boot haast niet meer was te horen. Het ontlokte Hennie den Toom de opmerking: "Ik heb de naam van snurken, maar moet je dat eens horen!!"